Tego szukasz?

27 wrz 2016

Budyń waniliowy

Budyń przygotowany w domu własnoręcznie to prawdziwa kwintesencja smaku, na prawdę, spróbujcie, bo warto. Być może część z Was nie będzie już nawet chciała słyszeć o budyniu przygotowanym ze sklepowej torebki ;)


Potrzebujemy:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 40 g mąki ziemniaczanej
W rondelku umieszczamy 300 ml mleka, cukry i sól i zagotowujemy.
W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie żółtka z pozostałą częścią mleka i mąką. 
Wlewamy jajeczno mleczną miksturę na gotujące się mleko z cukrami i energicznie mieszamy do momentu zagotowania się.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieszczamy w misie naczynia miksującego i gotujemy 8 min/90 st. C//obr. 3.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego