Tego szukasz?

26 wrz 2016

Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa to genialny dodatek do ciast, ale także naleśników, bułeczek. Gwarantuję Wam, że ilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :) 

Potrzebujemy:

  • 300 g truskawek, mogą być mrożone
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny, zagotowujemy.
Kiedy nasze truskawki już bulgocą dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Wlewamy miksturę do truskawek i energicznie mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoiczka. Jeśli nie zużywamy jej od razu należy ją pasteryzować przez 15 minut.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:


Potrzebujemy:

  • 300 g truskawek, mogą być mrożone, należy je wcześniej nieco rozmrozić
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
Do naczynia miksującego włożyć owoce, cukier i sok z cytryny i gotować 7 min/100 st. C//obr. 2 
Ustawić 2 min/100 st. C//obr. 2 i przez pokrywę wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego