Tego szukasz?

15 wrz 2016

Dżem jeżynowy z jabłkiem, zagęszczony pektyną. Thermomix

Uwielbiam jeżyny, choć to owoce trudne, w takim sensie, że trzeba je zbierać systematycznie w niewielkich ilościach, dlatego że dojrzewają stopniowo, a kiedy już dojrzeją szybko potrafią się zepsuć. Tak więc na każde podejście do krzaczka możecie kombinować ze smakami. Ja dziś proponuję połączenie jeżyn z jabłkiem, które nada dżemowi słodyczy i dodatkowo zagęści. Ja dżemu nie przecieram, dlatego że pestki to dodatkowy błonnik, a także po prostu je lubię ;)
Przepis również z instrukcją na Thermomix!


Potrzebujemy:
  • 600 g jeżyn
  • 150 g jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 10 g pektyny
  • odrobina wrzątku
Jeżyny i jabłka wraz z cukrem zagotowujemy i gotujemy je przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Lepiej częściej niż rzadziej ;)
Pod koniec gotowania w odrobinie wrzątku rozpuszczamy pektynę i dodajemy ją do naszego dżemu. Teraz wystarczy dobrze wymieszać i zapakować dżem do wyparzonych słoików. Zakręcić gorące i odwrócić do góry dnem.

Przepis dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 600 g jeżyn
  • 150 g jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 10 g pektyny
  • odrobina wrzątku
Na pokrywie ustawić miarkę i odmierzyć 10 g pektyny i odłożyć na bok.
Jeżyny i jabłka pokrojone na kawałki wraz z cukrem wkładamy do misy. Ustawiamy 22 minuty/80 st. C/obr. 1, na pokrywę zamiast miarki ustawiamy koszyczek.
Pod koniec gotowania w odrobinie wrzątku rozpuszczamy pektynę i dodajemy ją do naszego dżemu przez otwór w pokrywie. Włączamy 10s/80 st. C/ obr 5-6. Teraz wystarczy zapakować dżem do wyparzonych słoików. Zakręcić gorące i odwrócić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego