Tego szukasz?

14 wrz 2016

Najprostszy chleb na zakwasie

Dom pachnący chlebem, to najlepsze wyobrażenie "domowego ogniska" jakie można sobie tylko wyobrazić. Pieczywo domowe warto robić i to nie tylko dla zapachu i smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia :) Wszystko zależy od Was.
Dzisiaj proponuję chleb na zakwasie, szybki i prosty, z niewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć wg mnie na taki trzeba mieć czas i móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być.

Na końcu znajdziecie przepis w wersji dla użytkowników Thermomixa!



Potrzebujemy:
W misce mieszamy mąki, ziarna i sól. Do ciepłej wody dodajemy drożdże i dokładnie je rozpuszczamy. Do miski z suchymi produktami dodajemy zakwas oraz wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką.
2 foremki "keksówki" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy po połowie ciasta do każdej z nich.
Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek.
Pieczemy w temperaturze 185 stopni C przez 50-60 minut.



Do przygotowania tego chleba użyłam mąk z Młynów w Stoisławiu, które możecie kupić w sklepie online http://mlynystoislaw.pl
Z tymi mąkami bardzo dobrze mi się pracuje, a wypieki wychodzą wspaniale. Uwielbiam jak produkty, których używam mają wysoką jakość. :)

Przepis w wersji dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
Do naczynia wlewamy wodę i dodajemy drożdże, podgrzewamy 4 min/ 37 stopni C/ obr. 1.
Do naczynia wlewamy zakwas, wsypujemy mąki, nasiona, a na końcu sól. Wybieramy 4 min//
"keksówkę" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy do niej ciasto.
Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek.
Pieczemy w temperaturze 185 stopni C przez 50-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego