Tego szukasz?

28 wrz 2016

Lemon curd

Lemon curd to jedno z najlepszych zastosowań cytryny jakie tylko znam :) Każdy przynajmniej raz w życiu powinien spróbować tego obłędnego smaku. Jest zarazem kwaśny, cierpki i słodki. W jednej chwili mamy fajerwerki na języku - dosłownie! :)


Potrzebujemy:
  • 3 cytryny
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła
Najpierw dokładnie przygotowujemy cytryny. Zalewamy je wrzątkiem na 15 - 20 minut, po czym szorujemy je szczoteczką z płynem do mycia naczyń. Osuszamy.
Z 3 cytryn ścieramy żółtą skórkę, bez białej części, która jest gorzka. Z tych 3 cytryn wyciskamy także sok. Sok wraz z otartą skórką, cukrem, jajkami i mąką ziemniaczaną podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu zgęstnienia. Na koniec dorzucamy masło i energicznie mieszamy. Całość przecieramy przez sito, aby lemon curd był całkowicie gładki.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 3 cytryny
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła
Najpierw dokładnie przygotowujemy cytryny. Zalewamy je wrzątkiem na 15 - 20 minut, po czym szorujemy je szczoteczką z płynem do mycia naczyń. Osuszamy.
Z 3 cytryn ścieramy żółtą skórkę, bez białej części, która jest gorzka. Z tych 3 cytryn wyciskamy także sok. 
Do naczynia miksującego wkładamy cukier i otartą skórkę z cytryny i miksujemy 25 s/obr. 10.
Zakładamy motylek.
Do naczynia dodajemy sok, jajka i mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy 10 min/100 st. C/obr. 2.
Na koniec dorzucamy masło i ponownie zagotowujemy 2 min/100 st. C/obr. 2. 
Całość przecieramy przez sito, aby lemon curd był całkowicie gładki.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego