Tego szukasz?

29 wrz 2016

Tort kokosowo - cytrynowy

Tort zrobiłam  bez okazji, nawet wolę takie sytuacje. Bez stresu, raz, dwa i gotowe. Biszkopt jest idealnie puszysty, lemon curd kwaskowy, śmietana dodaje słodyczy. Kokos tę słodycz uzupełnia. Jak dla mnie ideał. Uwielbiam wszystko co kwaśne, a ten tort daje niezwykle dużo doznań kubkom smakowym. Do obłożenia tortu użyłam chipsów kokosowych, które możecie dostać w sklepie z bakaliami Galeria Herbat. Niezwykle zdrowa przekąska, która nada chrupkości i wizualnej lekkości.


Potrzebujemy:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Jajka będą ubite, kiedy mieszadłem narysujemy "8" i nie zniknie ona wcześniej niż zaraz po narysowaniu jej ;)
Mąki przesiewamy i dodajemy po łyżce do ubitych jajek, delikatnie mieszając. Całość przelewamy do formy, u mnie tortownica o średnicy 24 cm. Włączamy piekarnik 180 st. C, 25 minut. 
Po upieczeniu, biszkopt w formie upuszczamy dwa razy z wysokości kolan.

Lemon curd z TEGO PRZEPISU :)



Masa śmietankowa:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
Śmietanę ubijamy na gęsty krem i pod koniec dodajemy cukier.

Poncz:
  • 3/4 filiżanki wody 
  • sok z połowy cytryny
Chipsy kokosowe do obłożenia tortu, ja użyłam chipsów kokosowych ze sklepu z bakaliami Galeria Herbat


Wykonanie:

Biszkopt przecinamy na 3 blaty.
Pierwszy nasączamy 1/3 ponczu i nakładamy 2/3 masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem.
Drugi blat nasączamy 1/3 ponczu i wykładamy na niego cały lemon lurd. Przykrywamy trzecim blatem.
Trzeci blat nasączamy resztą ponczu i cały tort smarujemy cienką warstwą kremu śmietankowego.
Na świeżo położony krem wysypujemy chipsy kokosowe, okładamy nimi również boki tortu.
Tort od razu smakuje rewelacyjnie.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Di misy naczynia miksującego wkładamy motylek.
Całe jajka wbijamy do misy i ubijamy z cukrem na puszystą masę 6-7 min/obr. 3. Jajka będą ubite, kiedy kopystką narysujemy "8" i nie zniknie ona wcześniej niż zaraz po narysowaniu jej ;)
Mąki przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszając 30 s/obr. 1. Całość przelewamy do formy, u mnie tortownica o średnicy 24 cm. Włączamy piekarnik 180 st. C, 25 minut. 
Po upieczeniu, biszkopt w formie upuszczamy dwa razy z wysokości kolan.

Lemon curd z TEGO PRZEPISU :)

Masa śmietankowa:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
Zakładamy motylek.
Śmietanę ubijamy na gęsty krem 40 s/obr. 4 i pod koniec dodajemy cukier.
Śmietany musimy "słuchać", bardzo łatwo jest ją przebić i wtedy będziemy mieć masło :)

Poncz:
  • 3/4 filiżanki wody 
  • sok z połowy cytryny
Chipsy kokosowe do obłożenia tortu, ja użyłam chipsów kokosowych ze sklepu z bakaliami Galeria Herbat

Wykonanie:

Biszkopt przecinamy na 3 blaty.
Pierwszy nasączamy 1/3 ponczu i nakładamy 2/3 masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem.
Drugi blat nasączamy 1/3 ponczu i wykładamy na niego cały lemon lurd. Przykrywamy trzecim blatem.
Trzeci blat nasączamy resztą ponczu i cały tort smarujemy cienką warstwą kremu śmietankowego.
Na świeżo położony krem wysypujemy chipsy kokosowe, okładamy nimi również boki tortu.
Tort od razu smakuje rewelacyjnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego