Tego szukasz?

6 wrz 2016

Syrop z owoców czarnego bzu i jeżyn

Na blogu znajdziecie już syrop z owoców czarnego bzu oraz syrop z owoców czarnego bzu i malin. Dzisiaj proponuję Wam syrop z czarnego bzu i jeżyn, dlatego że są bardzo ciekawym dodatkiem smakowym do bzu i podkreślają jego smak. Moim zdaniem warto, choć 3 słoiczki :)


Potrzebujemy:
  • 400 g owoców czarnego bzu
  • 300 g jeżyn
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
Owoce wraz z cukrem i wodą zagotowujemy, po czym gotujemy ciągle mieszając przez 15 do 20 minut. Następnie całość przecieramy przez sito, przelewamy do wyparzonych słoiczków, bądź buteleczek, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można dodatkowo pasteryzować słoiki przez 15 minut, ale jeśli zakręcamy bardzo gorący płyn ta czynność nie jest niezbędna ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego