Tego szukasz?

1 paź 2016

Barszcz ukraiński

Ja nigdy zup nie lubiłam, mówię to z pełnym przekonaniem. Teraz uważam, że są bardzo zdrowe i można w nich przemycić na prawdę sporo witamin, dlatego powoli się do nich przekonuję. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na zupę, którą jadłam tyle razy, że można policzyć to na palcach jednej ręki, serio! :) żałuję i biję się w pierś, bo jest warta pracy jaką w nią trzeba włożyć i moi drodzy wiele, wiele więcej :) Buraczki w dłoń!


Potrzebujemy:
  • 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu
  • 200 g ziemniaków, waga po obraniu
  • 100 g marchwi, waga po obraniu
  • 1 l wody
  • 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g soku z kiszonych ogórków lub soku z cytryny
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • biała fasola odsączona, z puszki
  • sól, pieprz
Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą, dodajemy pastę bulionową i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i dotujemy kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlewamy sok z ogórków i cukier i gotujemy 5 minut, aby smaki się przemieszały. Wyłączamy źródło ciepła. Dodajemy jogurt, pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie. 
Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 200 g czerwonych buraków pokrojonych w mniejsze kawałki, waga po obraniu
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, waga po obraniu
  • 100 g marchwi pokrojonej w mniejsze kawałki, waga po obraniu
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g soku z kiszonych ogórków lub soku z cytryny
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • biała fasola odsączona, z puszki
  • sól, pieprz
Buraki i marchew umieszczamy w misie naczynia miksującego i szatkujemy 14 s/obr. 4. Zalewamy wodą, dodajemy pastę bulionową i ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy 25 min/100 st. C//obr. 1. Następnie wlewamy sok z ogórków i cukier i gotujemy 5 min/100 st. C//obr. 1. Dodajemy jogurt, pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy 10 s// obr. 2. Na koniec dodajemy fasolę, mieszamy kopystką i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie. 
Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego