Tego szukasz?

2 paź 2016

Surówka z kapusty z olejem słonecznikowym

Surówki ze świeżych warzyw są bardzo zdrowe i należy je jeść jak najczęściej, korzystając z dobrodziejstw natury. Dobrze by było nawet, żeby surówki były dominującą częścią obiadu, to na prawdę popłaca. :) 
Ja dzisiaj proponuję bardzo łatwą surówkę ze świeżej białej kapusty z dodatkiem świeżego oleju  słonecznikowego, który bardzo uprzyjemnia jedzenie tego cuda! Mamy tutaj taką naszą lokalną Olejarnię, za którą ręczę ręką! :P


Potrzebujemy:
Kapustę szatkujemy i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody.
Marchew i jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do naszej surówki. 
Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki miały szansę się wymieszać. 

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
Kapustę szatkujemy 10-13 s/obr. 4, wyjmujemy z naczynia miksującego i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody.
Resztę składników umieszczamy w misie naczynia miksującego i rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Do misy dorzucamy kapustę.
Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy 5 s//obr. 5. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki miały szansę się wymieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego