Tego szukasz?

7 paź 2016

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny, jeśli ich nie znacie, to warto je poznać. Aromat jest tak intensywny, że Wasze zmysły oszaleją, kiedy otworzycie taki słoik. Znane są najlepiej w kuchni marokańskiej, gdzie dodaje się je do mięs, sosów, czy sałatek. 

Kiszonki są z reguły bardzo zdrowe i warto by było je jeść, to naturalne probiotyki! :)


Potrzebujemy (do każdego słoika):
  • 3 cytryny
  • 3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 laska cynamonu
  • woda do zalania słoika
Cytryny przecinamy na 4 cząstki do 3/4 wysokości, tak aby się jeszcze razem trzymała. Do każdej cytryny wsypujemy po łyżce soli. 

Na dno słoika wrzucamy przyprawy, wkładamy cytryny i zalewamy je wodą. 

Słoiki powinny być wyparzone, nakrętki tak samo. 

Kisimy minimum 4 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego