Tego szukasz?

5 paź 2016

Snickers z kaszy jaglanej

Zdrowe wersje deserów pozwalają nam cieszyć się tym co zakazane przy zachowywaniu diety. To bardzo ważne, ponieważ nie czujemy wtedy, że czegoś sobie odmawiamy, a często zerwanie z dietą jest wywołane właśnie nieopanowaną chęcią na słodycze, którą możemy opanować zjadając taki pyszny deser pełen dobra! :)

To wersja popularnego batonika w zdrowym wydaniu. Kasza jaglana, królowa kasz, jej właściwości zdrowotne są nie do opisania! Daktyle nadają słodyczy, naturalnej słodyczy. Warto wybrać takie bez dodatku siarki. Ja takie znalazłam w sklepie z bakaliami Galeria Herbat. Czekolada gorzka wspaniale poprawia nam humor, a orzeszki wspaniale chrupią i zawierają dużo białka.


Potrzebujemy:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 g mleka krowiego lub roślinnego
  • 50 g suszonych daktyli bez pestek, ja użyłam daktyli ze sklepu z bakaliami Galeria Herbat
  • 50 g wrzątku do namoczenia daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
  • garść orzeszków ziemnych solonych lub nie ;)
Godzinę wcześniej namaczamy daktyle we wrzątku, następnie blendujemy na mus.

Kaszę jaglaną płuczemy, najpierw we wrzątku, później zimną wodą. Płuczemy, aż pozbędziemy się saponiny. Zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza nie wsiąknie całego płynu, nie mieszamy. 

Kaszę blendujemy na gładko.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami mleka.

Orzeszki prażymy na suchej patelni i lekko siekamy ostrym nożem.

Do pucharków nakładamy kolejno kaszę jaglaną, daktyle, kolejny raz kaszę, rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami.


Deser najlepiej smakuje od razu po zrobieniu ;)


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 g mleka krowiego lub roślinnego
  • 50 g suszonych daktyli bez pestek, ja użyłam daktyli ze sklepu z bakaliami Galeria Herbat
  • 50 g wrzątku do namoczenia daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
  • garść orzeszków ziemnych solonych lub nie ;)
Godzinę wcześniej namaczamy daktyle we wrzątku, następnie wrzucamy całość do naczynia miksującego i blendujemy na mus 30 s/obr. 10. Zblendowany mus przekładamy do innego naczynia.

Kaszę jaglaną płuczemy, najpierw we wrzątku, później zimną wodą. Płuczemy, aż pozbędziemy się saponiny. Przekładamy do naczynia miksującego i zalewamy mlekiem. Gotujemy 20 min/90 st. C/obr. 1. 5 min przed końcem na pokrywkę nakładamy miseczkę z czekoladą i 2 łyżkami mleka i ją rozpuszczamy pod wpływem pary wydobywającej się z naczynia.

Kaszę blendujemy na gładko 1 min/obr. 10.

Orzeszki prażymy na suchej patelni i lekko siekamy ostrym nożem.

Do pucharków nakładamy kolejno kaszę jaglaną, daktyle, kolejny raz kaszę, rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami.

Deser najlepiej smakuje od razu po zrobieniu ;)


5 komentarzy:

  1. bardzo często jem właśnie kaszę jaglaną, ma krzem i inne ważne rzeczy i nie zakwasza organizmu :) na detoksie głównie jem właśnie jaglankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jejku... przepis wypróbuję! <3

    zapraszam takze do siebie ;) https://justaprobujegotowac.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile porcji wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Ile porcji wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile porcji wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego