Tego szukasz?

4 paź 2016

Pieczona dynia z ziołami i czosnkiem

Pieczona dynia to jest fenomenalne odkrycie. Nie trzeba już się szarpać z tą przebrzydłą grubą skórą. Och! Naprawdę mi osobiście ulżyło ;)

Taka pieczona dynia to świetna baza do zupy krem, ale także można ją zjeść na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika, bo jest obłędna w smaku.

Pieczenie warzyw wydobywa z nich szereg nowych smaków, których podczas zwykłego gotowania nie jesteśmy w stanie uzyskać.


Potrzebujemy:
  • kawałki dyni wraz ze skórką, bez pestek, tyle ile nam się zmieści na blasze
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Czosnek rozgniatamy i lekko ucieramy z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, zalewamy olejem i mieszamy.

Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem miąższ.

Pieczemy 30 minut w 180 st. C.

Miąższ wybieramy łyżką lub zrywamy skórkę :)

3 komentarze:

  1. Po prostu uwielbiam i bardzo często tak piekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd znalazłam ten wpis tylko tak przygotowuję dynię!
    Wcześniej znałam przepis jedynie na tą w occie.. ;c

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego