Tego szukasz?

10 paź 2016

Zupa krem z dyni

Teraz nastał czas na dynię, to jest jej 5 minut, wykorzystajcie to :)
Sycąca kremowa zupa o wspaniałym smaku i kolorze, który na prawdę potrafi rozweselić i rozgrzać w takie deszczowe dni jakie mamy obecnie to miód na nasze serca. Moja zupa jest dla osób, które nie lubią w zupie posmaku imbiru i innych tego typu przypraw. Warto spróbować :)


Potrzebujemy:
  • 800 g miąższu z dyni
  • 800 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki pasty bulionowej z tego przepisu
  • łyżka jogurtu greckiego
  • biały pieprz
  • łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ dyni. Możemy także wcześniej przygotować kawałki dyni w piekarniku, co znacznie skróci czas gotowania.

Dodajemy resztę składników i gotujemy, aż dynia zacznie się rozpadać.

Wyłączamy źródło ciepła i blendujemy na gładko. W razie konieczności doprawiamy i dodajemy jogurt.

Podajemy z podprażonymi ziarnami dyni i kleksem jogurtu greckiego.

*Pestki dyni prażymy na suchej patelni kilka minut ma wolnym ogniu.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 800 g miąższu z dyni
  • 800 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki pasty bulionowej z tego przepisu
  • łyżka jogurtu greckiego
  • biały pieprz
  • 15 g oleju kokosowego lub rzepakowego
Do misy naczynia miksującego wkładamy połówki cebuli i czosnek. Rozdrabniamy 5 s/obr. 5.
Dodajemy olej i dusimy 3 min/Varoma/obr. 1
Dodajemy miąższ dyni pokrojony w kostkę i rozdrabniamy 10 s/obr. 5
Dodajemy resztę składników, oprócz jogurtu i gotujemy 17 min/100 st. C/obr. 2 
W razie dodania miąższu, który wcześniej będzie upieczony w piekarniku czas gotowania skracamy do 10 minut.
Zupę następnie miksujemy 30 s/ obr. 1-8.
Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy 5 s/obr. 3

Podajemy z podprażonymi ziarnami dyni i kleksem jogurtu greckiego.

*Pestki dyni prażymy na suchej patelni kilka minut ma wolnym ogniu.

1 komentarz:

  1. Kocham zupy krem, a mam dynię, więc na pewno zrobię. :) Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego