Tego szukasz?

2 lis 2016

Gotowana marchewka z natką pietruszki

Bardzo lubimy wszelakie surówki do obiadu i jeśli tylko muszę skorzystać ze słoika (które po to latem robiłam) to jednak mam niedosyt. Marchewka gotowana jest prosta i na prawdę pyszna. Tak, ma wysoki indeks glikemiczny ale jeśli ktoś nie ma z tym problemu, to raz na jakiś czas oczywiście można i warto uszczęśliwić nią swoje kubki smakowe.


Potrzebujemy:

  • 6 marchewek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Marchewkę dobrze myjemy i gotujemy w skórce do miękkości.
Odlewamy wodę i lekko studzimy, a następnie obieramy.
Kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy naszą pokrojoną marchewkę, sól i pieprz i dusimy około 5 minut, często mieszając.
Na koniec mieszamy wszystko z posiekaną natką pietruszki. 
Marcheweczka bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć ja wolę wersję na ciepło.

3 komentarze:

Wszystkiego smacznego