Tego szukasz?

31 paź 2016

Paluchy wiedźmy

Chociaż Halloween nie obchodzę (może kiedyś zacznę) to takie ciastka o przerażającym kształcie są jak najbardziej w moim guście. Ciasteczka są przepyszne. Kruche z dodatkiem fantastycznie chrupiących migdałów. Tego trzeba spróbować.


Potrzebujemy:
  • 225 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • kilka kropel olejku waniliowego 
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut
  • garść całych migdałów
Migdały zalewamy wrzątkiem i po około 10 minutach obieramy je ze skórki i rozdzielamy na połówki.

Z ciasta formujemy paluchy, muszą być one cienkie, ponieważ w piekarniku sporo urosną. Na koniec palucha wciskamy migdali pazur. Brr..
Paluchy przed pieczeniem wkładamy do lodówki, a najlepiej zamrażarki, aby podczas pieczenia jak najlepiej zachowały swoją formę.
Pieczemy w 200 st. C około 10 minut.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 225 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • kilka kropel olejku waniliowego 
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do naczynia miksującego, w kolejności podanej w składnikach. Zagniatamy ciasto 1 min//. W razie konieczności pomagamy sobie kopystką.

Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut
  • garść całych migdałów
Migdały zalewamy wrzątkiem i po około 10 minutach obieramy je ze skórki i rozdzielamy na połówki.

Z ciasta formujemy paluchy, muszą być one cienkie, ponieważ w piekarniku sporo urosną. Na koniec palucha wciskamy migdali pazur. Brr..
Paluchy przed pieczeniem wkładamy do lodówki, a najlepiej zamrażarki, aby podczas pieczenia jak najlepiej zachowały swoją formę.
Pieczemy w 200 st. C około 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego