Tego szukasz?

30 paź 2016

Dupa pawiana 2





Ciasto bez pieczenia



Na moim blogu jest już ciasto o takiej samej nazwie, ale postanowiłam przepis nieco ulepszyć i zrobić go tak, aby nie wymagał on użycia piekarnika. Tak jest o wiele szybciej, łatwiej i to bardziej zachęca do jego przygotowania. Spód do ciasta bez pieczenia to mogą być najzwyklejsze herbatniki maślane, ale dobre także będą herbatniki kakaowe, czy herbatniki razowe. Spody do ciast bez pieczenia to szereg możliwości jakie dają nam ogólnodostępne składniki. Chrupiący spód do ciasta bez pieczenia z wykorzystaniem sucharków również byłby tutaj świetnym rozwiązaniem.

Kontrowersyjna nazwa ciasta..

Skąd się wzięła nazwa tego ciasta? Ciężko mi powiedzieć, aczkolwiek mogę się domyślać. :) 



ciasto bez pieczenia


Inne przepisy na ciasta bez pieczenia:


Ciasto bez pieczenia przepis:

Dupa pawiana - składniki:


  • 5 opakowań mini herbatników
  • 500 g serka z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 16 ciepłych mini lodów bez dolnego wafelka
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki zimnej wody

Dupa pawiana - przygotowanie:


Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
W międzyczasie blaszkę o wymiarach 23x23 wykładamy folią aluminiową, bądź spożywczą i układamy spód z herbatników.
Kiedy galaretka zaczyna nam tężeć dodajemy do niej serek i dokładnie łączymy wszystko trzepaczką. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa nam znowu lekko stężała.
Na herbatnikach układamy 16 ciepłych lodów bez dolnego wafelka na nich ląduje masa serowa do ciasta bez pieczenia.
Odstawiamy nasze ciasto z galaretką bez pieczenia do lodówki, aby stężało.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, aby namokła. Później wkładamy na 20 s do mikrofalówki i tym samym mamy ją rozpuszczoną w bardzo łatwy sposób ;)
Ubijamy 330 ml śmietanki z cukrem, później wlewamy strumieniem żelatynę ciągle mieszając ubitą śmietanę, aby nie powstały żelatynowe grudki.
Ubitą śmietanę wykładamy na stężałą masę serową i ponownie wkładamy do lodówki. 
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach można ozdobić np. tartą czekoladą, brązowym cukrem, czym tylko chcecie.
Po kilku godzinach można zajadać. 


Smacznego! :)

Instrukcja na Thermomix:

Dupa pawiana - składniki:

  • 5 opakowań mini herbatników
  • 500 g serka z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 16 ciepłych mini lodów bez dolnego wafelka
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki zimnej wody

Dupa pawiana - przygotowanie:


Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
W międzyczasie blaszkę o wymiarach 23x23 wykładamy folią aluminiową, bądź spożywczą i układamy spód z herbatników.
Kiedy galaretka zaczyna nam tężeć wlewamy ją do naczynia miksującego, dodajemy do niej serek i mieszamy 10 s/obr. 4. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa nam znowu lekko stężała.
Na herbatnikach układamy 16 ciepłych lodów bez dolnego wafelka i zalewamy delikatnie masą sernikową.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, aby namokła. Później wkładamy na 20 s do mikrofalówki i tym samym mamy ją rozpuszczoną w bardzo łatwy sposób ;)
Ubijamy w naczyniu miksującym z motylkiem 330 ml śmietanki z cukrem 1 min/obr. 4, później wlewamy strumieniem żelatynę przez otwór w pokrywie ciągle mieszając ubitą śmietanę, aby nie powstały żelatynowe grudki 10 s/obr 4.
Ubitą śmietanę wykładamy na stężałą masę serową i ponownie wkładamy do lodówki. 
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami i serem można ozdobić np. tartą czekoladą, brązowym cukrem, czym tylko chcecie.
Po kilku godzinach można zajadać nasze ciasto bez pieczenia z herbatnikami. 

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Nazwa ciasta rozbawiła mnie niesamowicie! :D nigdy o nim nie słyszałam, a zapowiada się smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa tego ciasta to rozwala mnie totalnie :) bosko wygląda

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego