Tego szukasz?

21 lis 2016

Nadziewane pierniczki

Nadziewane pierniczki, od razu miękkie z cudownym, przepysznym nadzieniem z powideł truskawkowo - jabłkowych bez dodatku cukru marki Krokus to moja pierwsza i wspaniała zarazem propozycja na świąteczne słodkości w postaci tych małych brylancików.
Mięciutkie ciasto piernikowe okalające pyszną mieszankę truskawek z jabłkami. Możecie upiec zaraz przed świętami, możecie też upiec kilka dni wcześniej, zamknąć w puszce i przechować, a będą jeszcze lepsze. Synek zajadał się ze smakiem, następnego dnia pierwsze co powiedział to: "gdzie kako?" (Gdzie jest ciastko)


Potrzebujemy:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, jak na kruche. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny. 
Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 0,5 mm nie więcej i wycinamy okręgi. Na jeden okrąg nakładamy kleks powideł i przykrywamy drugim okręgiem dociskając jego boki, aby się skleiły. 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1,5 cm. Pierniczki sporo rosną.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 14-17 minut, z termoobiegiem 160 stopni C 14 minut.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
Podane składniki, bez powideł wkładamy do naczynia miksującego i zagniatamy ciasto 1 min//. Możemy sobie pomóc kopystką, gdyby ciasto się niezbyt dobrze łączyło w kulę. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny. 
Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 0,5 mm nie więcej i wycinamy okręgi. Na jeden okrąg nakładamy kleks powideł i przykrywamy drugim okręgiem dociskając jego boki, aby się skleiły. 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1,5 cm. Pierniczki sporo rosną.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 14-17 minut, z termoobiegiem 160 stopni C 14 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego