Tego szukasz?

22 lis 2016

Najlepsze ciasto na pierogi

Można powiedzieć, że jest tyle receptur na ciasto pierogowe ilu ludzi, którzy je robią. Ja podam Wam przepis na ciasto na pierogi mojej mamy, które jest wspaniałe. Elastyczne, nie wymagające podsypywania mąką i świetnie zlepiające się w pieróg. Możesz je wykorzystać przy lepieniu świątecznych pierogów, a także przy każdej możliwej okazji. Jeśli masz jakieś życzenie co do przepisu na farsz, napisz mi o tym w komentarzu, a zrobię co w mojej mocy :)


Potrzebujemy:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 450 ml gorącej wody
Do mąki dodajemy olej i wodę i wyrabiamy ciasto. Musimy uważać, aby się nie poparzyć, ale właśnie ta gorąca woda gwarantuje nam sukces miękkiego ciasta.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło. 
Wałkujemy, wycinamy kółka i lepimy pierogi z ulubionym farszem.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 450 ml gorącej wody
Do misy naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto, 2 min//
Odstawiamy w misce, przykryte ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło. 
Wałkujemy, wycinamy kółka i lepimy pierogi z ulubionym farszem.

3 komentarze:

  1. Ja zawsze robiłam z jajkiem. Muszę wypróbować z olejem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, już się nie mogę doczekać tych najlepszych, świątecznych pierogów :D

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego