Tego szukasz?

30 lis 2016

Pieczone warzywa korzeniowe i konkurs

Pieczone warzywa to świetny dodatek do obiadu, a także idealna podstawa do zupy krem, która zyskuje niebywałego smaku, dzięki pieczeniu warzyw w piekarniku. Poznajcie mój sposób na to, żeby to danie wzbogacić na milion % :)


Potrzebujemy:
  • 3 marchewki
  • 1 burak 
  • 1 pietruszka
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki gruboziarnistej soli
  • oliwa z oliwek do wykończenia, ja użyłam oliwy dla dzieci Casitas de Hualdo ze sklepu z oliwami Oliwny Raj


Warzywa obieramy i kroimy w cienkie słupki.
Mieszamy z przyprawami i pieczemy w rękawie do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem na 30 minut.


Warzywa podajemy na ciepło skropione oliwą z oliwek. Ja użyłam oliwy dla dzieci Casitas de Hualdo, ponieważ mój dwulatek nie przepuści takiej okazji na pieczone warzywka, a wykończenie tą oliwą jest dla niego idealne w smaku. Oliwa jest najbardziej delikatna spośród wszystkich oliw, jakie do tej pory miałam okazję kosztować, bardzo bym chciała się pod tę buteleczkę podłączyć, ale mój Syn nie byłby z tego faktu zadowolony. Dodatkowo ma wspaniałe opakowanie, przyjazne dla oka i takie dziecięce, po prostu :) Warto uczyć dzieci, aby dobra oliwa/olej zawsze towarzyszyły spożywanym posiłkom, ponieważ są pełne polifenoli, witamin i kwasów OMEGA 9.



O godzinie 10 na FP Mama Karmiąca na Facebooku pojawi się konkurs, zapraszam serdecznie!



1 komentarz:

Wszystkiego smacznego