Tego szukasz?

29 lis 2016

Wyluzowany kurczak

Świetny w smaku kurczak z pełnym aromatu wnętrzem. Robi się praktycznie sam :) Uwielbiam dania z piekarnika, bo nie wymagają "pilnowania" ich.


Potrzebujemy:
  • około 1,5 kg kurczaka bez podrobów
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 6 pieczarek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól pieprz
Kurczaka luzujemy, zaczynając od odcięcia skrzydełek, szyi i kuperka, następnie rozprawiamy się z piersiami. Odcinamy piersi od korpusu, ale nie całkiem, nie odcinamy ich od reszty kurczaka ;) Później z nóżek pozbywamy się kości i dalej odcinamy kurczaka od kręgosłupa. Skóry nie usuwamy, posłuży nam jako "opakowanie". Mięso kurczaka rozbijamy nieco młotkiem.
Ryż mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, pokrojonymi drobno 2 pieczarkami i suszonymi pomidorami. Taki farsz umieszczamy w kurczaku i zawijamy boki tak, aby przykryły całość farszu. Kurczaka dla pewności można związać jak szynkę, ja tego nie zrobiłam i też dał radę ;)
Warzywa kroimy na plastry i układamy wokół kurczaka. Doprawiamy obficie solą i pieprzem.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na 1,5 h.

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego