Tego szukasz?

16 lis 2016

Zupa z mielonym mięsem

Pyszna, pożywna zupa, nazwałabym ją meksykańską, ale nie jest ani trochę ostra ;) Jeżeli lubicie, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją tak doprawić. Spróbujcie i oceńcie.


Potrzebujemy:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebulki szalotki lub jedna średnia
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonej karkówki wieprzowej
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 opakowanie suszonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę kroimy w małą kostkę, cebule kroimy na pół, a następnie w pióra.
W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy najpierw pietruszkę, później marchewkę, następnie dorzucamy cebulę i rozgnieciony czosnek. Wszystko zarumieniamy.
Następnym krokiem jest wrzucenie do garnka mielonego mięsa i również jego lekkie przesmażenie, na koniec dodajemy ziemniaki. 
Do składników dodajemy wodę oraz sól i pieprz i dusimy do miękkości marchewki i pietruszki. Potrwa to około godzinę.
Kiedy warzywa mamy już miękkie dodajemy resztę składników, zagotowujemy i doprawiamy.

4 komentarze:

  1. Bardzo podobną robię ostatnio u siebie w domu. Tylko synom jakoś nie podchodzi, niestety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Troszkę jak chilli con carne. ( czy jak to się tam piszę :P ) Extra ! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego