Tego szukasz?

7 gru 2016

Gulasz z indyczego udźca

Uwielbiamy drób, a przede wszystkim indyka. Głównie za mięso z udźca, tak, bo to na prawdę potężny kawał mięcha. Odpowiednie dodatki czynią go jeszcze bardziej niepowtarzalnym w smaku. Dziś proponuję zrobić go na wzór gulaszu, do którego świetnie pasuje Multigrano z kaszą owsianą, kaszą pęczak i naturalnym ryżem oraz niezastąpiony ogórek kiszony.


Potrzebujemy:
  • 1 kg mięsa z indyczego uda
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 owoce suszonej żurawiny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody
Do podania:
  • Multigrano z kaszą owsianą, ryżem naturalnym i kaszą pęczak od Sonko
  • kiszone ogórki
Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni na oleju.
Podlewamy szklanką wody i dusimy.
W międzyczasie obieramy warzywa, a z papryki usuwamy gniazdo nasienne.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a paprykę w paseczki. Dodajemy wszystkie warzywa do mięsa i dusimy do miękkości.
Na koniec podlewamy dodatkową szklanką wody i doprawiamy. 

Podajemy z ugotowaną mieszanką Multigrano i kiszonym ogórkiem. Mmm.. pycha!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego