Tego szukasz?

9 gru 2016

Kremowy orzechowy sernik

Uwielbiam serniki, w szczególności te kremowe, które rozpływają się w ustach. Dodatek orzechów sprawia, że sernik nabiera jeszcze bardziej kremowej konsystencji, brak spodu czyni go jakby musem. Och! Można by tak godzinami opowiadać o tym jaki ten sernik jest przepyszny. Upiekłam go w pięknej brązowej papierowej foremce dekorowanej na złoto od PapilArt. Z podanych składników wychodzą 2 takie foremki.


Potrzebujemy:
  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • kruszone orzechy arachidowe do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem, po czym dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać za bardzo masy.
Rozlewamy masę do 2 foremek i posypujemy orzechami.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • kruszone orzechy arachidowe do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem 5 min/obr. 3 z motylkiem, po czym dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy tylko do połączenia się składników 3 min/obr. 5 bez motylka, aby nie napowietrzać za bardzo masy.
Rozlewamy masę do 2 foremek i posypujemy orzechami.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. U nas w domu sernik, to najpopularniejsze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym pewnie z pół foremki za jednym posiedzeniem :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego