Tego szukasz?

2 gru 2016

Piernikowe muffinki bez cukru

Muffinki to świetny pomysł na słodkości, sprawdzają się przede wszystkim dobrze przy dzieciach.
Te, które dziś Wam prezentuję zostały wykonane bez użycia cukru, co czyni je fit!
Foremki jakich użyłam to genialne jakościowo papilotki do muffinek od PapilArt, które są odporne na wodę i tłuszcz, a w środku są wzmocnione, co sprawia, że eksponują się rewelacyjnie.


Potrzebujemy:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 jabłko starte na tarce

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre. 
Suche przesypujemy do wymieszanych mokrych i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Nakładamy do foremek na muffinki, u mnie wyszło 12 sztuk. Nakładamy ciasta do 3/4 wysokości, aby podczas pieczenia nam nie uciekły. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.


Do zdobienia użyłam:
  • 1 galaretka agrestowa rozpuszczona w 250 ml wrzątku
  • 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 
  • dowolne ozdoby cukrowe
Galaretkę rozpuszczamy i studzimy.
Do tężejącej galaretki dodajemy serek i dokładnie mieszamy, odstawiamy do stężenia.
Stężałą masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy wzór na muffinki, posypujemy ozdobami zaraz przed podaniem.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 1 galaretka agrestowa rozpuszczona w 250 ml wrzątku
  • 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 
  • dowolne ozdoby cukrowe

Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy 10 s/obr. 4
Następnie dodajemy mokre składniki, oprócz jabłka i mieszamy 20 s/obr. 4
Na koniec dodajemy utarte jabłko i ponownie mieszamy 10 s/obr. 4

Nakładamy do foremek na muffinki, u mnie wyszło 12 sztuk. Nakładamy ciasta do 3/4 wysokości, aby podczas pieczenia nam nie uciekły. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

Do zdobienia użyłam:

  • 1 galaretka agrestowa rozpuszczona w 250 ml wrzątku
  • 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 
  • dowolne ozdoby cukrowe
Galaretkę rozpuszczamy i studzimy.
Do tężejącej galaretki dodajemy serek i dokładnie mieszamy, odstawiamy do stężenia.
Stężałą masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy wzór na muffinki, posypujemy ozdobami zaraz przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego