Tego szukasz?

3 gru 2016

Serek topiony z suszonymi pomidorami

Serek topiony ze sklepu to dla mnie jedno z najbardziej nielubianych smarowideł do pieczywa jakie tylko istnieje. Na prawdę.. nie tknę palcem. Czytając skład oczy wychodzą mi z orbit, mam wrażenie, że po takim czymś można świecić w ciemności. :(
Mając do dyspozycji niecałe 15 minut możecie przygotować furę domowego serka topionego. Domowy jest pyszny i z dodatkami jakie lubicie, w takiej ilości jaką lubicie. Ja dodałam dziś garść suszonych pomidorów od AMKEZ. Polecam z czystym sumieniem, ponieważ są na prawdę przepyszne i warte tego, aby je polecać.


Potrzebujemy:
  • 400 g twarogu 
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
  • 10 g suszonych pomidorów bez dodatków od AMKEZ
Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy przy pomocy blendera. Następnie całość podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia przez 10 minut. W połowie gotowania wrzucamy pokruszone pomidory.
Gorący serek przelewamy do słoiczków i pozostawiamy do wystygnięcia.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 400 g twarogu 
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
  • 10 g suszonych pomidorów bez dodatków od AMKEZ
Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów umieszczamy w misie i miksujemy 5 s/obr. 4. Następnie całość podgrzewamy 10 min/80 stopni C/obr. 3. W połowie gotowania wrzucamy przez otwór w pokrywie pokruszone pomidory.
Gorący serek przelewamy do słoiczków i pozostawiamy do wystygnięcia.




1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam własnego serka topionego ale chętnie spróbuje. Faktycznie te sklepowe to cała tablica Mendelejewa.

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego