Kotlety mielone to taka nasza tradycyjna potrawa, która nigdy się nie nudzi, ale! Okazuje się, że można je przygotować na wiele różnych sposobów i zaskoczyć domowników tym, co wyczarowaliśmy w kuchni. Kto nie lubi mielonego z buraczkami? A gdyby to tak wszystko połączyć i dodać sobie kolejne warzywo na talerz? Do tego Quinoa 3 kolory od Sonko, fasolka szparagowa, a wszystko skropione oliwą z oliwek? Nie czujecie jeszcze, że to Wasze przeznaczenie? :)
Potrzebujemy:
- 500 g mielonej szynki wieprzowej
- 2 jaja
- 1 kajzerka
- 1 burak
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kumin
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
Ponadto:
- Quinoa 3 kolory od Sonko
- fasolka szparagowa
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Kajzerkę namaczamy w wodzie i odciskamy, a następnie kruszymy w rękach.
Cebulkę kroimy bardzo drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Buraka ścieramy na tarce na malutkich oczkach.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrabiamy, toczymy małe kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na złoto czerwony od buraków kolor i podajemy z komosą 3 kolory ugotowaną wg wskazówek producenta oraz fasolką szparagową, a całość solidnie skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Jaki fajny obiad! Chcę dzisiaj taki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/14/zapiekanka-z-cielecina-pod-beszamelem/