Tego szukasz?

16 sty 2017

Pasta słonecznikowa z burakiem

Miesiąc styczeń, miesiącem buraka! Ostatnio u mnie dość monotematycznie, ale nic nie poradzę na to, że je uwielbiam, pod różnymi postaciami.
Wiecie co, dzięki m.in. burakom byłam spokojna idąc na morfologię z moim dzieckiem. Polecam! :)
Burak na kanapce? A i owszem. W postaci przepysznej pasty kanapkowej z prażonym słonecznikiem i podsmażanymi suszonymi burakami od Amkez to niebo w gębie. Kromka dobrego pieczywa i nic mi więcej nie potrzeba! :)


Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie suszonych buraków od Amkez
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżka rafinowanego oleju kokosowego
  • sól, pieprz
Buraczki zalewamy odrobiną wody, tak aby zakryła 2/3 wysokości suszonych buraczków. Gotujemy do momentu, aż woda nam całkiem wyparuje. Musimy pilnować. 

Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pamiętajcie, że pozostawiony na gorącej patelni słonecznik dalej się praży i może się przypalić.

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

Ugotowane buraczki podsmażamy na oleju kokosowym, aby buraczkom nadać smakowitości.

Po wstępnej obróbce wszystkie składniki miksujemy ze sobą na niezbyt gładką masę. Wyczuwalny słonecznik będzie świetnym chrupiącym akcentem.



1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego