Wiecie co, dzięki m.in. burakom byłam spokojna idąc na morfologię z moim dzieckiem. Polecam! :)
Burak na kanapce? A i owszem. W postaci przepysznej pasty kanapkowej z prażonym słonecznikiem i podsmażanymi suszonymi burakami od Amkez to niebo w gębie. Kromka dobrego pieczywa i nic mi więcej nie potrzeba! :)
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie suszonych buraków od Amkez
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka rafinowanego oleju kokosowego
- sól, pieprz
Buraczki zalewamy odrobiną wody, tak aby zakryła 2/3 wysokości suszonych buraczków. Gotujemy do momentu, aż woda nam całkiem wyparuje. Musimy pilnować.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pamiętajcie, że pozostawiony na gorącej patelni słonecznik dalej się praży i może się przypalić.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Ugotowane buraczki podsmażamy na oleju kokosowym, aby buraczkom nadać smakowitości.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń