wtorek, stycznia 17, 2017

Tarta cytrynowo czekoladowa

Czasami jest tak, że przepis rodzi się podczas cyklu przygotowania potrawy. Coś dodamy, pokombinujemy i wychodzi coś, czego w naszej głowie jeszcze przed chwilą nie było. Połączenie cytryny i czekolady wydawało mi się dziwne, tak szczerze mówiąc. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia. Okazało się być jednak strzałem w 10. Pyszny krem cytrynowo czekoladowy na półkruchym cieście nie tylko smakuje niebiańsko, ale także wygląda dzięki Wyspom Słonecznym Cytryna w syropie od Za7Smakami.


Potrzebujemy:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
Krem:
Jako pierwsze robimy ciasto półkruche z podanych składników.
Mąkę przesiewamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki, całość szatkujemy nożem, aby nie ogrzewać masła. Dodajemy następnie jajko i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je do woreczka i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie formę do tarty o średnicy 24 cm oblepiamy naszym ciastem i ponownie wkładamy do lodówki, aby się schłodziła, wtedy nie odkształci się na brzegach.

Wyjmujemy z lodówki naszą formę z ciastem i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem, bez w 180 stopniach C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ze słoiczka odlewamy syrop, a z plasterków cytryny wyciągamy pestki i odkładamy plasterki na bok, przydadzą się nam do przybrania tarty.
Syrop mieszamy z mlekiem, budyniami i mąkami. Gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie nam budyniowa masa. Masę tę lekko przestudzamy i wylewamy na wystudzony spód.
Odstawiamy, aby masa nam nieco stężała. Po około 1 h wierzch smarujemy mlekiem skondensowanym i przybieramy plasterkami cytryny z syropu.





1 komentarz:

  1. Wygląda tak bajecznie, że muszę wypróbować! Aż zamarzyłam za zapachem cytryn i czekolady w kuchni <3

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger