Tego szukasz?

1 sty 2017

Truskawkowa karpatka

Ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. Orzeźwiające, letnie, a do wykonania nawet zimą. Smakuje jak przepyszne lody truskawkowe, a wszystko za sprawą pysznej konfitury truskawkowej z cukrem trzcinowym od za siedmioma smakami. Ciasto parzone jest lekkie jak obłoczek. Warto rozmarzyć się w takiej poezji smaku. Serdecznie polecam moi Kochani!


Potrzebujemy:
Ciasto:
  • 100 g masła
  • 250 g wody
  • 220 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
Krem:

Ciasto:
Wodę z masłem zagotowujemy w garnku. Mieszamy mąkę z proszkiem w osobnym naczyniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i wsypujemy suche składniki energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Kiedy masa na ciasto ostygnie, wbijamy do niej kolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Miksujemy około  5 minut.
Masę dzielimy na 2 części i każdą z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie forma do tarty śr. 28 cm (silikonu nie trzeba wykładać papierem, tak samo maty teflonowej). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 35 minut.  

Krem:
Konfiturę i mleko mieszamy w garnku. Odlewamy szklankę płynu i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, resztę zagotowujemy. Do gotującego się płynu wlewamy miksturę z proszkiem budyniowym. (Gotujemy jak zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia, przykrywając budyń folią dotykając do jego powierzchni.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy.

Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Całość można oprószyć cukrem pudrem.



1 komentarz:

Wszystkiego smacznego