poniedziałek, kwietnia 17, 2017

Jogurtowiec z masą kokosową z chia

Takie fit ciasto możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto jest pysznie jogurtowe i wilgotne, a krem niebiańsko pyszny. Kto uwielbia pudding z chia, ten tę masę pokocha miłością wierną i oddaną. Coś wspaniałego.


Potrzebujemy:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 ml oleju rzepakowego 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki melasy trzcinowej
  • 1 jajko
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie kremu z kokosa w bloku 200 g ze sklepu Zdrowy Market 24
  • 5 łyżek nasion chia
  • 3 łyżki syropu ryżowego brązowego ze sklepu Zdrowy Market 24
  • do nasączenia: kompot z wiśni
  • 1/2 szklanki drylowanych wiśni, mogą być z kompotu
  • opcjonalnie: polewa z karobu i srebrne kuleczki
Jajko i jogurt musimy wyjąc z lodówki kilka godzin wcześniej, aby uzyskały temperaturę pokojową.

W misce przesiewamy mąkę z sodą i odstawiamy.

W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, sok z cytryny, olej i melasę, po czym dodajemy do nich jogurt i również szybko mieszamy trzepaczką.

Ostatnim etapem jest dodanie składników suchych do mokrych i zamieszanie jedynie do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do formy 22x22 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 40 minut.

Ciasto studzimy, a następnie końcówką drewnianej łyżki nakłuwamy w równych odstępach do samego dna blaszki.

Kompot wlewamy do dziurek, no.. przynajmniej postarajmy się ;) Natomiast same wiśnie wyłóżmy równomiernie prosto na ciasto.

Krem z kokosa rozrabiamy wg wskazówek producenta, do rozrobionego kremu dodajemy nasiona chia i syrop ryżowy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Schłodzonym kremem smarujemy wierzch ciasta, na koniec można wygładzić dłonią.

Całość możemy polać polewą z karobu i masła i posypać srebrnymi jadalnymi kulkami.

Odstawiamy do lodówki na 2 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger