Takie fit ciasto możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto jest pysznie jogurtowe i wilgotne, a krem niebiańsko pyszny. Kto uwielbia pudding z chia, ten tę masę pokocha miłością wierną i oddaną. Coś wspaniałego.
Potrzebujemy:
Potrzebujemy:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 ml oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki melasy trzcinowej
- 1 jajko
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 opakowanie kremu z kokosa w bloku 200 g ze sklepu Zdrowy Market 24
- 5 łyżek nasion chia
- 3 łyżki syropu ryżowego brązowego ze sklepu Zdrowy Market 24
- do nasączenia: kompot z wiśni
- 1/2 szklanki drylowanych wiśni, mogą być z kompotu
- opcjonalnie: polewa z karobu i srebrne kuleczki
Jajko i jogurt musimy wyjąc z lodówki kilka godzin wcześniej, aby uzyskały temperaturę pokojową.
W misce przesiewamy mąkę z sodą i odstawiamy.
W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, sok z cytryny, olej i melasę, po czym dodajemy do nich jogurt i również szybko mieszamy trzepaczką.
Ostatnim etapem jest dodanie składników suchych do mokrych i zamieszanie jedynie do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do formy 22x22 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 40 minut.
Ciasto studzimy, a następnie końcówką drewnianej łyżki nakłuwamy w równych odstępach do samego dna blaszki.
Kompot wlewamy do dziurek, no.. przynajmniej postarajmy się ;) Natomiast same wiśnie wyłóżmy równomiernie prosto na ciasto.
Krem z kokosa rozrabiamy wg wskazówek producenta, do rozrobionego kremu dodajemy nasiona chia i syrop ryżowy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Krem z kokosa rozrabiamy wg wskazówek producenta, do rozrobionego kremu dodajemy nasiona chia i syrop ryżowy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Schłodzonym kremem smarujemy wierzch ciasta, na koniec można wygładzić dłonią.
Całość możemy polać polewą z karobu i masła i posypać srebrnymi jadalnymi kulkami.
Odstawiamy do lodówki na 2 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego