wtorek, października 11, 2016

Syrop z cytryny

Syrop z cytryny będzie stanowił idealny dodatek do zimowej herbaty, czy ciepłej wody. 
Jeśli lubicie warto dodać do niego również ulubione przyprawy, co podkręci jego smak, a napój z jakim będziecie go spożywać nabierze jeszcze lepszego smaku, aromatu i właściwości zdrowotnych.
Ja dzisiaj proponuję Wam taki syrop - bazę, do którego możecie wymyślać własne scenariusze.


Potrzebujemy:
  • 1.5 kg cytryn
  • 1 kg cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
Najpierw przygotowujemy cytryny. Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy tak na 15 - 20 minut. Następnie szorujemy szczoteczką z płynem do mycia naczyń i dokładnie spłukujemy.
Z jednej z cytryn ocieramy skórkę, tylko tę żółtą część. 
Z całego 1.5 kg cytryn wyciskamy sok, pozbywając się gorzkich pestek.
Sok mieszamy razem ze skórką z cytryny i cukrem, tak aby jak najwięcej cukru rozpuściło się w soku. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 
Zlewamy do buteleczek.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
  • 1.5 kg cytryn
  • 1 kg cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
Najpierw przygotowujemy cytryny. Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy tak na 15 - 20 minut. Następnie szorujemy szczoteczką z płynem do mycia naczyń i dokładnie spłukujemy.

Skórkę z 1 cytryny ścieramy na tarce o malutkich oczkach, ale tylko tę żółtą część.
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i otartą skórkę i miksujemy 25 s/obr. 10.
Do naczynia miksującego dodajemy sok z cytryn i gotujemy 20 min/obr. 1 bez miarki Tm.

5 komentarzy:

  1. super- akurat na aure za oknem jaką mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak długo można przechowywać taki sok? nie lepiej pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma sporo cukru, także utrzyma się na prawdę bardzo długo. Można dla pewności każdą rzecz pasteryzować. Ja tego nie robię. ;)

      Usuń
  3. Robię cytrynki wg Pani przepisu,jest rewelacyjna,większą część znajomych już jest od niej uzależniona jak ja😉teraz chętnie spróbuję ten przepis,proszę podać w jakiej temp.gotowac w TM,90 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Kochana :) Ustaw na 100 stopni, dlatego że syrop musi się zapasteryzować.

      Usuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger