Syrop z cytryny będzie stanowił idealny dodatek do zimowej herbaty, czy ciepłej wody.
Jeśli lubicie warto dodać do niego również ulubione przyprawy, co podkręci jego smak, a napój z jakim będziecie go spożywać nabierze jeszcze lepszego smaku, aromatu i właściwości zdrowotnych.
Ja dzisiaj proponuję Wam taki syrop - bazę, do którego możecie wymyślać własne scenariusze.
- 1.5 kg cytryn
- 1 kg cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
Najpierw przygotowujemy cytryny. Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy tak na 15 - 20 minut. Następnie szorujemy szczoteczką z płynem do mycia naczyń i dokładnie spłukujemy.
Z jednej z cytryn ocieramy skórkę, tylko tę żółtą część.
Z całego 1.5 kg cytryn wyciskamy sok, pozbywając się gorzkich pestek.
Sok mieszamy razem ze skórką z cytryny i cukrem, tak aby jak najwięcej cukru rozpuściło się w soku. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Zlewamy do buteleczek.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
- 1.5 kg cytryn
- 1 kg cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
Najpierw przygotowujemy cytryny. Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy tak na 15 - 20 minut. Następnie szorujemy szczoteczką z płynem do mycia naczyń i dokładnie spłukujemy.
Skórkę z 1 cytryny ścieramy na tarce o malutkich oczkach, ale tylko tę żółtą część.
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i otartą skórkę i miksujemy 25 s/obr. 10.
Do naczynia miksującego dodajemy sok z cytryn i gotujemy 20 min/obr. 1 bez miarki Tm.
super- akurat na aure za oknem jaką mamy :)
OdpowiedzUsuńjak długo można przechowywać taki sok? nie lepiej pasteryzować?
OdpowiedzUsuńma sporo cukru, także utrzyma się na prawdę bardzo długo. Można dla pewności każdą rzecz pasteryzować. Ja tego nie robię. ;)
UsuńRobię cytrynki wg Pani przepisu,jest rewelacyjna,większą część znajomych już jest od niej uzależniona jak ja😉teraz chętnie spróbuję ten przepis,proszę podać w jakiej temp.gotowac w TM,90 ?
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Kochana :) Ustaw na 100 stopni, dlatego że syrop musi się zapasteryzować.
Usuń