Sycąca kremowa zupa o wspaniałym smaku i kolorze, który na prawdę potrafi rozweselić i rozgrzać w takie deszczowe dni jakie mamy obecnie to miód na nasze serca. Moja zupa jest dla osób, które nie lubią w zupie posmaku imbiru i innych tego typu przypraw. Warto spróbować :)
Potrzebujemy:
- 800 g miąższu z dyni
- 800 ml wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki pasty bulionowej z tego przepisu
- łyżka jogurtu greckiego
- biały pieprz
- łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ dyni. Możemy także wcześniej przygotować kawałki dyni w piekarniku, co znacznie skróci czas gotowania.
Dodajemy resztę składników i gotujemy, aż dynia zacznie się rozpadać.
Wyłączamy źródło ciepła i blendujemy na gładko. W razie konieczności doprawiamy i dodajemy jogurt.
Podajemy z podprażonymi ziarnami dyni i kleksem jogurtu greckiego.
*Pestki dyni prażymy na suchej patelni kilka minut ma wolnym ogniu.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 800 g miąższu z dyni
- 800 ml wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki pasty bulionowej z tego przepisu
- łyżka jogurtu greckiego
- biały pieprz
- 15 g oleju kokosowego lub rzepakowego
Do misy naczynia miksującego wkładamy połówki cebuli i czosnek. Rozdrabniamy 5 s/obr. 5.
Dodajemy olej i dusimy 3 min/Varoma/obr. 1
Dodajemy miąższ dyni pokrojony w kostkę i rozdrabniamy 10 s/obr. 5
Dodajemy resztę składników, oprócz jogurtu i gotujemy 17 min/100 st. C/obr. 2
W razie dodania miąższu, który wcześniej będzie upieczony w piekarniku czas gotowania skracamy do 10 minut.
Zupę następnie miksujemy 30 s/ obr. 1-8.
Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy 5 s/obr. 3
Podajemy z podprażonymi ziarnami dyni i kleksem jogurtu greckiego.
*Pestki dyni prażymy na suchej patelni kilka minut ma wolnym ogniu.
Kocham zupy krem, a mam dynię, więc na pewno zrobię. :) Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/
OdpowiedzUsuń