Suszone pomidory w zalewie można zrobić także z pomidorów wysuszonych, kupowanych, które na prawdę są do tego świetne, a przygotowanie zalewy nie zajmuje więcej niż 5 minut. To trochę takie pójście na skróty, ale wiem z własnego doświadczenia, że nie każdy może pozwolić sobie na suszenie pomidorów w mieszkaniu. Ja np. mam okrutnie gorący klimat wewnątrz i suszenie pomidorów w piekarniku przez kilka godzin to katastrofa, padlibyśmy jak muchy ;)
Pomidory takie są znacznie tańsze niż te, które możecie spotkać w sklepach ;)
Potrzebujemy:
- 200 g suszonych pomidorów
- olej rzepakowy
- 2 łyżki ziół suszonych, może być tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia przez 15 minut.
Następnie je odcedzamy i wrzucamy do miski. Do miski dodajemy także kilka łyżek oleju i zioła.
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonego słoika.
Słoik dopełniamy olejem tak, aby przykryć wszystkie pomidorki. Zamykamy szczelnie. Po 3 dniach są gotowe do jedzenia.
Olej, którym zalewane są pomidorki będzie miał niezwykły aromat i jego także można wykorzystywać do różnych dań. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego