Potrzebujemy:
- 800 g pure z dyni
- 1 szklanka ksylitolu, ja użyłam ksylitolu ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- pół łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, ja użyłam gałki muszkatołowej ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
Pure z dyni:
W piekarniku pieczemy dynię skórą do dołu, oczywiście wcześniej pozbawioną pestek, 180 st. C 30 minut. Łyżką wyskrobujemy miąższ lub odrywamy skórę, jak kto woli. Miąższ blendujemy.
Do garnka o grubym dnie wkładamy pure z dyni oraz resztę składników, zagotowujemy i gotujemy bez przykrycia, bardzo często mieszając przez pół godziny.
Masełko w razie potrzeby ponownie blendujemy i wekujemy w wyparzonych słoiczkach.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
Potrzebujemy:
- 800 g pure z dyni
- 1 szklanka ksylitolu, ja użyłam ksylitolu ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- pół łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, ja użyłam gałki muszkatołowej ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
Pure z dyni:
W piekarniku pieczemy dynię skórą do dołu, oczywiście wcześniej pozbawioną pestek, 180 st. C 30 minut. Łyżką wyskrobujemy miąższ lub odrywamy skórę, jak kto woli. Miąższ blendujemy 15 s/obr. 5.
Do misy naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki wg podanej kolejności i mieszamy 5 s/obr. 3 i gotujemy 30 min/100 st. C/obr. 2, bez miarki Tm, na pokrywkę ustawiamy koszyczek.
Masełko w razie potrzeby ponownie blendujemy 5 s/obr 5 i wekujemy w wyparzonych słoiczkach.
brzmi zachęcająco :) będziemy robić :)
OdpowiedzUsuńA ile trzeba dodać cukru zamiast słodzika?
OdpowiedzUsuńCukru o 25% więcej lub tyle ile ksylitolu, nie slodzika :) możesz dać tyle samo ile ksylitolu i sprawdzić, czy Ci odpowiada smak ;)
Usuń