sobota, października 08, 2016

Masełko dyniowe

Masełko z dyni sprawdzi się idealnie jako dodatek do owsianki, czy deseru z kaszą jaglaną, czy też nasionami chia. Masełko jest bardzo słodkie, dla łasuchów w sam raz. Mam dla Was jednak bardzo dobrą wiadomość z tą słodyczą, do przygotowania masełka użyłam ksylitolu, a więc nie musicie się bać o cukrzycę :D Ksylitol dostaniecie w sklepie z przyprawami Galeria Herbat. Ja będę musiała je sobie dozować po troszkę, bo aż tak słodkich smaków nie lubię. ;) Masełko będzie także idealne po prostu na święta, bo ma intensywnie korzenny smak i zapach. Rozgrzeje nie jedną zmarzniętą osóbkę. Używamy go także do naleśników, tostów, placuszków, do przekładania ciast oraz wyjadania łyżeczką ze słoika.


Potrzebujemy:
Pure z dyni:

W piekarniku pieczemy dynię skórą do dołu, oczywiście wcześniej pozbawioną pestek, 180 st. C 30 minut. Łyżką wyskrobujemy miąższ lub odrywamy skórę, jak kto woli. Miąższ blendujemy.

Do garnka o grubym dnie wkładamy pure z dyni oraz resztę składników, zagotowujemy i gotujemy bez przykrycia, bardzo często mieszając przez pół godziny.

Masełko w razie potrzeby ponownie blendujemy i wekujemy w wyparzonych słoiczkach.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
Pure z dyni:

W piekarniku pieczemy dynię skórą do dołu, oczywiście wcześniej pozbawioną pestek, 180 st. C 30 minut. Łyżką wyskrobujemy miąższ lub odrywamy skórę, jak kto woli. Miąższ blendujemy 15 s/obr. 5.

Do misy naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki wg podanej kolejności i mieszamy 5 s/obr. 3 i gotujemy 30 min/100 st. C/obr. 2, bez miarki Tm, na pokrywkę ustawiamy koszyczek.

Masełko w razie potrzeby ponownie blendujemy 5 s/obr 5 i wekujemy w wyparzonych słoiczkach.

3 komentarze:

  1. brzmi zachęcająco :) będziemy robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile trzeba dodać cukru zamiast słodzika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru o 25% więcej lub tyle ile ksylitolu, nie slodzika :) możesz dać tyle samo ile ksylitolu i sprawdzić, czy Ci odpowiada smak ;)

      Usuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger