Kiszone cytryny, jeśli ich nie znacie, to warto je poznać. Aromat jest tak intensywny, że Wasze zmysły oszaleją, kiedy otworzycie taki słoik. Znane są najlepiej w kuchni marokańskiej, gdzie dodaje się je do mięs, sosów, czy sałatek.
Kiszonki są z reguły bardzo zdrowe i warto by było je jeść, to naturalne probiotyki! :)
Potrzebujemy (do każdego słoika):
- 3 cytryny
- 3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 laska cynamonu
- woda do zalania słoika
Cytryny przecinamy na 4 cząstki do 3/4 wysokości, tak aby się jeszcze razem trzymała. Do każdej cytryny wsypujemy po łyżce soli.
Na dno słoika wrzucamy przyprawy, wkładamy cytryny i zalewamy je wodą.
Słoiki powinny być wyparzone, nakrętki tak samo.
Kisimy minimum 4 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego