To wersja popularnego batonika w zdrowym wydaniu. Kasza jaglana, królowa kasz, jej właściwości zdrowotne są nie do opisania! Daktyle nadają słodyczy, naturalnej słodyczy. Warto wybrać takie bez dodatku siarki. Ja takie znalazłam w sklepie z bakaliami Galeria Herbat. Czekolada gorzka wspaniale poprawia nam humor, a orzeszki wspaniale chrupią i zawierają dużo białka.
Potrzebujemy:
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 g mleka krowiego lub roślinnego
- 50 g suszonych daktyli bez pestek, ja użyłam daktyli ze sklepu z bakaliami Galeria Herbat
- 50 g wrzątku do namoczenia daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
- garść orzeszków ziemnych solonych lub nie ;)
Godzinę wcześniej namaczamy daktyle we wrzątku, następnie blendujemy na mus.
Kaszę jaglaną płuczemy, najpierw we wrzątku, później zimną wodą. Płuczemy, aż pozbędziemy się saponiny. Zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza nie wsiąknie całego płynu, nie mieszamy.
Kaszę blendujemy na gładko.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami mleka.
Orzeszki prażymy na suchej patelni i lekko siekamy ostrym nożem.
Do pucharków nakładamy kolejno kaszę jaglaną, daktyle, kolejny raz kaszę, rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami.
Deser najlepiej smakuje od razu po zrobieniu ;)
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 g mleka krowiego lub roślinnego
- 50 g suszonych daktyli bez pestek, ja użyłam daktyli ze sklepu z bakaliami Galeria Herbat
- 50 g wrzątku do namoczenia daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
- garść orzeszków ziemnych solonych lub nie ;)
Godzinę wcześniej namaczamy daktyle we wrzątku, następnie wrzucamy całość do naczynia miksującego i blendujemy na mus 30 s/obr. 10. Zblendowany mus przekładamy do innego naczynia.
Kaszę jaglaną płuczemy, najpierw we wrzątku, później zimną wodą. Płuczemy, aż pozbędziemy się saponiny. Przekładamy do naczynia miksującego i zalewamy mlekiem. Gotujemy 20 min/90 st. C/obr. 1. 5 min przed końcem na pokrywkę nakładamy miseczkę z czekoladą i 2 łyżkami mleka i ją rozpuszczamy pod wpływem pary wydobywającej się z naczynia.
Kaszę blendujemy na gładko 1 min/obr. 10.
Orzeszki prażymy na suchej patelni i lekko siekamy ostrym nożem.
Do pucharków nakładamy kolejno kaszę jaglaną, daktyle, kolejny raz kaszę, rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami.
Deser najlepiej smakuje od razu po zrobieniu ;)
bardzo często jem właśnie kaszę jaglaną, ma krzem i inne ważne rzeczy i nie zakwasza organizmu :) na detoksie głównie jem właśnie jaglankę :)
OdpowiedzUsuńo jejku... przepis wypróbuję! <3
OdpowiedzUsuńzapraszam takze do siebie ;) https://justaprobujegotowac.blogspot.com/
Ile porcji wychodzi z podanych składników?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Ile porcji wychodzi z podanych składników?
OdpowiedzUsuńIle porcji wychodzi z podanych składników?
OdpowiedzUsuń