środa, października 05, 2016

Leczo

Wspaniały przepis od Kasi! Bo wiecie, na leczo teraz jest czas i każdy powinien przygotować je w domu. Tym bardziej, że dni są takie szaro bure, że nic tylko usiąść przed miską gorącej zupy. Łapcie przepis, drukujcie i do garów :)


Potrzebujemy:
  • 6 czerwonych papryk
  • 0,5 kilograma mięsa (u mnie szynka, ale może być inne mięso a nawet kiełbasa)
  • dwie cukinie
  • pięć dużych ziemniaków
  • dwie duże cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • kminek
  • koper włoski
  • kolendra
  • słodka papryka
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • koncentrat pomidorowy (dwie łyżki) lub pomidory
  • mała słodka śmietana
  • woda
  • olej
  • sól
  • pieprz
Obieramy paprykę, cukinię, ziemniaki i cebulę, kroimy w kostkę. Mięso również kroimy w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z grubym dnem. Kiedy mięso łatwo odchodzi od garnka przyprawiamy słodką papryką i solą, dodajemy odrobinę oleju a po chwili jedną cebulę. Ziemniaki gotujemy w osobnym garnku, wodę należy lekko osolić. Na patelni szklimy cebulę, solimy i dodajemy paprykę, smażymy do momentu aż będzie miękka, wtedy dodajemy cukinię. Miękką paprykę z cukinią dodajemy do garnka z mięsem, zalewamy wodą (tak aby przykryć składniki),dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. W moździerzu z odrobiną oleju (nośnik smaku) rozgniatamy koper, kminek, czosnek, kolendrę i dodajemy do garnka. Całość chwilę dusimy, mięso musi być miękkie a przyprawy powinny nadać cudownego aromatu. Po tym czasie można już dodać ugotowane ziemniaki (razem z wodą) śmietanę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Jeśli zamiast koncentratu pomidorowego chcecie użyć pomidorów, obierzcie je ze skórki i podsmażcie na patelni. Ja z braku laku użyłam koncentratu. Jeśli uważacie, że leczo jest za rzadkie można je zagęścić mąką. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki i lubczyk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger