Ten ser uzyskacie ze składników za stosunkowo niską cenę, w porównaniu do serów sklepowych. Nie jest to ser dojrzewający, jest dość miękki i neutralny, także warto do niego dodać jakieś składniki typu: zioła, suszone pomidory, pieprz w kulkach :) U mnie macie przepis podstawowy, który można rozwinąć we własnej kuchni, wedle upodobań smakowych.
Ja spróbuję na pewno kolejnym razem dodać jakieś składniki, na razie to tajemnica, zaskoczę Was! :)
Potrzebujemy:
- 1 l mleka 3.2%
- 1 kg twarogu tłustego
- 100 g masła
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę sody
- 2 całe jajka
Podgrzewamy mleko, ale go nie zagotowujemy. Następnie dodajemy rozkruszony w dłoniach twaróg i ponownie podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
Odcedzamy na sicie.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy odcedzony ser, podgrzewamy energicznie mieszając.
Do rondelka dodajemy sól, sodę i jajka i szybko mieszamy, aby nie powstała nam jajecznica ;)
Ser przekładamy do pojemniczków wyłożonych folią spożywczą.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 1 kg mleka 3.2%
- 1 kg twarogu tłustego
- 100 g masła
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę sody
- 2 całe jajka
Do misy naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać 7 min/90 st. C/obr. 2
Do misy dorzucić rozkruszony twaróg i gotować 7 min/90 st. C/obr. 2
Całość odcedzić przez koszyczek.
Do misy naczynia miksującego dodać masło i rozpuścić 2 min/50 st. C/obr. 2
Do misy dodać odcedzony ser i gotować 7 min/90 st. C/ obr. 2
Dodać sól i sodę włączyć 2 min/90 st. C/obr. 3. Przez otwór w pokrywie wbić jajka i zamknąć otwór miarką Tm.
Przełożyć do pojemniczków wyłożonych folią spożywczą.
Uwielbiam ser żółty. Może się skuszę na taki domowy
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam taki ser, pamiętam, że nawet nam smakował, choć mocno różnił się od sklepowego. Czuję, że znów mam na niego apetyt ;-)
OdpowiedzUsuń