Pyszna kolorowa zapiekanka z sosem na bazie masła klarowanego GHEE od Pięć Przemian. Masło klarowane GHEE powstaje w procesie podgrzewania i oczyszczania masła z zanieczyszczeń. Jest lepsze od masła w kostce, ponieważ nie zawiera laktozy i kazeiny. Od wieków używane jest w kuchniach indyjskich, ajurwerdyjskich, czy tybetańskich, gdzie dba się szczególnie o to, co się spożywa.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie makaronu 400 g kokardki kolorowe
- 1 ogórek kiszony
- 1 puszka mixu cieciorki z fasolą
- 5 suszonych pomidorów
- 120 g kabanosów
- 300 g sera korycińskiego z czarnuszką
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki masła klarowanego GHEE od Pięć Przemian
- 3 łyżki mąki pszennej
- 700 ml mleka
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Makaron gotujemy wg wskazówek producenta,
W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, możemy pokroić ogórka kiszonego w kosteczkę, pomidory w paski, a ser koryciński ścieramy na tarce. Kabanosy kroimy w mniejsze kawałeczki.
Makaron odcedzamy i dodajemy ogórka, suszone pomidory, mix cieciorki z fasolą, kabanosy i połowę sera korycińskiego, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Przygotujemy teraz sos.
W rondelku rozgrzewamy masło GHEE i dodajemy do niego mąkę. Chwilę podsmażamy.
Następnie partiami wlewamy nieco mleka i energicznie mieszamy trzepaczką. Postępujemy tak do końca mleka. Zagotowujemy, zdejmujemy ze źródła ciepła i doprawiamy. Gorący sos mieszamy z makaronem i wykładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać. Masę wygładzamy i posypujemy serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Proste a jakie oryginalne :-) W takiej wersji zapiekanki jeszcze nie jadlam.
OdpowiedzUsuń