Tego szukasz?

13 kwi 2017

Kolorowa zapiekanka

Pyszna kolorowa zapiekanka z sosem na bazie masła klarowanego GHEE od Pięć Przemian. Masło klarowane GHEE powstaje w procesie podgrzewania i oczyszczania masła z zanieczyszczeń. Jest lepsze od masła w kostce, ponieważ nie zawiera laktozy i kazeiny. Od wieków używane jest w kuchniach indyjskich, ajurwerdyjskich, czy tybetańskich, gdzie dba się szczególnie o to, co się spożywa. 


Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie makaronu 400 g kokardki kolorowe
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 puszka mixu cieciorki z fasolą
  • 5 suszonych pomidorów
  • 120 g kabanosów
  • 300 g sera korycińskiego z czarnuszką
  • sól, pieprz


Sos:

Makaron gotujemy wg wskazówek producenta,
W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, możemy pokroić ogórka kiszonego w kosteczkę, pomidory w paski, a ser koryciński ścieramy na tarce. Kabanosy kroimy w mniejsze kawałeczki.

Makaron odcedzamy i dodajemy ogórka, suszone pomidory, mix cieciorki z fasolą, kabanosy i połowę sera korycińskiego, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Przygotujemy teraz sos.

W rondelku rozgrzewamy masło GHEE i dodajemy do niego mąkę. Chwilę podsmażamy.
Następnie partiami wlewamy nieco mleka i energicznie mieszamy trzepaczką. Postępujemy tak do końca mleka. Zagotowujemy, zdejmujemy ze źródła ciepła i doprawiamy. Gorący sos mieszamy z makaronem i wykładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać. Masę wygładzamy i posypujemy serem.

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.






1 komentarz:

  1. Proste a jakie oryginalne :-) W takiej wersji zapiekanki jeszcze nie jadlam.

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego