Potrzebujemy:
- 1 cały kurczak
- 1 słoiczek pesto pomidorowe z serek ricotta od La Selva
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki wody
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Pesto wyjmujemy ze słoiczka i doprawiamy, następnie smarujemy nim kurczaka i odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Po 4 godzinach wkładamy naszego kurczaka do naczynia żaroodpornego/rondla/ itd. byleby naczynie nadawało się do piekarnika i miało pokrywkę.
Do naczynia dolewamy również nieco wody, abyśmy mieli pewność, że się nie przypali i będzie soczysty.
Kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C z termoobiegiem około 1 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego