Potrzebujemy:
- makaron świderki 400 g u mnie Makaron "Leon kucharz" od EK - Mak Makarony Babuni
- 400 g łopatki wieprzowej
- 400 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Mięso kroimy w małe kawałeczki, a cebulę w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy.
Cebulę smażymy na oleju razem z czosnkiem.
Po chwili dodajemy mięso i chwilę je również przesmażamy. Później w razie potrzeby lekko podlewamy wodą i dusimy około 50 minut pod przykryciem.
Kapustę odciskamy, gdyby wydawała się wam zbyt kwaśna, możecie ją przepłukać.
Kapustę umieszczamy w osobnym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny, następnie ponownie odciskamy i kroimy, aby jej nitki nie były zbyt długie ;)
Mięso łączymy z kapustą, dodajemy przecier, doprawiamy i jeszcze razem dusimy około 10 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron wg wskazówek producenta.
Do gorącego makaronu dodajemy naszą kapustę z mięsem i wszystko razem mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego