sobota, kwietnia 29, 2017

Szakszuka pomidorowo paprykowa

Śniadanie mistrzów, kiedy nasze głowy poprzedniego dnia były suto skropione alkoholem, ale nie tylko. Potrawa ta zawiera ogromny zastrzyk energii i witamin. Pomidory wzmacniają nasze serca, papryka dostarcza witaminy C, potasu, żelaza, ponadto wzmacnia smak, a salsa jest do naszej potrawy idealna.


Potrzebujemy:

  • 300 g dobrego przecieru pomidorowego
  • 4 łyżeczki salsy paprykowej Eterno
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • mielony kumin
  • sól, pieprz
  • 4 jaja
  • szczypiorek
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. podsmażamy ja razem z przyprawami.
Kiedy cebulka dopiero co zaczyna się rumienić dodajemy na patelnię przecier pomidorowy i salsę paprykową. Chwilę ze sobą dusimy.
Kolejnym krokiem jest zrobienie wgłębień w sosie, w które wbijamy jajka.
Jajka doprawiamy solą i "gotujemy" w sosie około 5 minut, aż białka się zetną.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger