Sałatki śledziowe według mnie pasują na każdą okazję, ale także są świetnym daniem bez okazji.
Konfitowana papryka, jest delikatna, już nie tak bardzo chrupiąca, ale wciąż pyszna, lekko kwaśna i nadająca pięknego rubinowego koloru jasnym odcieniom dominującym w tejże sałatce.
Potrzebujemy:
- filety śledziowe solone a'la matjas 400/800 g SEKO
- 1/4 papryki czerwonej
- 100 ml octu jabłkowego
- 2 jaja na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Noc wcześniej przygotowujemy paprykę.
Kroimy ją w cienkie paski, oprószamy solą i pieprzem i zalewamy octem jabłkowym. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, następnie ją odsączamy i drobno siekamy.
Filety płuczemy, aż stracą nadmierną słoność i kroimy w kosteczkę.
Jaja na twardo siekamy bardzo drobno.
Wszystko razem łączymy i odstawiamy do "przegryzienia się"
Przepis został przygotowany przy współpracy z firmą SEKO SA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego