Tego szukasz?

17 maj 2017

Jak przygotować zdrowy jogurt i kefir?

Otóż, w bardzo prosty sposób!

Ale najpierw krótko o tym jak to jest u nas. W naszym domu schodzą na prawdę duże ilości jogurtu i kefiru. Używam ich do przygotowywania obiadu, są moim zamiennikiem śmietany, ale także uwielbiamy je zajadać w koktajlach, czy po prostu z dodatkiem owoców. Nie kupujemy jogurtów, ani kefirów owocowych, ponieważ te zawierają ogromne ilości cukru i zwykle nie chcą nam nawet przejść przez gardło. 

Zawsze poszukuję w sklepach kremowych jogurtów, ponieważ takie lubimy najbardziej. I ogromnie ucieszył mnie fakt, że dzięki zakwaskom udało mi się przygotować jogurty i kefir, które odpowiadały naszym upodobaniom smakowym.

Zakwaski, to nic innego jak bakterie probiotyczne, które znakomicie działają na nasz organizm, wspomagając florę bakteryjną w naszym układzie pokarmowym. Bardzo ważnym jest, aby je spożywać, bo są to dobre bakterie, potrzebne nam do codziennego funkcjonowania w zdrowiu i dobrym samopoczuciu. A najlepiej będzie jeżeli przygotujemy je samodzielnie w domu, bez zbędnych składników.


Miałam okazję testować 3 rodzaje zakwasków:
W malutkiej fiolce znajdują się bakterie kwasu mlekowego, które zakwaszą mleko do uzyskania pysznego najbardziej powszechnego jogurtu. Wystarczy użyć około 2 litry mleka (w butelce, nie w kartonie), zagotować je, wystudzić do około 43 - 40 stopni C i wymieszać ze starterem. Zamknąć w słoiczki i odstawić w ciepłe miejsce na min 8 h, najlepiej owinąć je szczelnie kocem. Ciepło jest bardzo ważne i najlepiej jeżeli taka temperatura będzie utrzymywana przez cały czas, czyli 8 godzin. Jogurt ten jest bardzo naturalny w smaku, gęsty i kremowy.


Kefir przygotowujemy analogicznie jak jogurt. Kefir świetnie gasi pragnienie, a jego delikatny smak przypadnie do gustu każdemu. Obecnie w sklepach ciężko znaleźć kefir bez dodatków, niestety dzieje się tak dlatego, że konsument nie lubi, kiedy z produktu oddziela się serwatka, a muszę Wam powiedzieć, że jest ona niezwykle zdrowa i jest to jak najbardziej naturalny proces "zabijany" przez producentów poprzez dodanie mleka w proszku. Najlepszy jest naturalny, bez dodatków, przygotowywany z 2% mleka w domowym zaciszu.


Ten jogurt był na prawdę niebiański, nawet nie wiem, czy można spotkać taki w sklepach, a warto się po niego pokusić, ponieważ smak jest na prawdę wspaniały, a konsystencja lekko ciągnąca, po prostu idealny. To mój zdecydowany faworyt i bardzo często do niego wracam.


Przygotowanie jogurtu, czy kefiru w domu to bardzo prosta sprawa, nawet zdecydowanie prostsza niż poszukiwanie w sklepie produktów z jak najkrótszym składem. Cenowo także nie wychodzi ani drożej, ani taniej po prostu cena jest taka sama, a satysfakcja z przygotowania czegoś samemu w domu jest ogromna, no i skład, przygotowywany samodzielnie jest krótki, prosty i zdrowy! :)

Zakwaski możecie kupić w tych sklepach.

3 komentarze:

  1. Ten oblepiony słoik wygląda obrzydliwie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie autorka specjalnie rozlała by pokazać konsystencję!

      Usuń
    2. ale jak naturalnie!

      Usuń

Wszystkiego smacznego