Tego szukasz?

17 maj 2017

Dorsz z boczniakami i buraczkami na ciepło

Przepyszne danie z prostych i zdrowych składników. Wiele osób ma problem z tym, jak przygotować dorsza, który uchodzi za dość suchą rybę, przez co niewiele osób sięga po nią w sklepie. Ja podpowiem Wam jak przygotować tę niezwykle zdrową atlantycką rybę tak, aby była soczysta i bardzo smaczna. A po zakupy zapraszam do A+A Morskie Delikatesy.


Potrzebujemy:
  • 500 g fileta z dorsza atlantyckiego, nie mylić z bałtyckim, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy
  • 150 g boczniaków, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy, w którym można dostać grzyby od Ekologiczne pieczarki z Dąbrówki
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • tarty oscypek
  • sól himalajska, czarny pieprz  
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, a cebulkę kroimy w małą kosteczkę. Smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy boczniaki pokrojone w paseczki i krótko razem dusimy. 

Filet z dorsza atlantyckiego dzielimy na  4 części. Układamy je na kawałkach folii aluminiowej, oprószamy solą i pieprzem. Na rybę nakładamy boczniaki z cebulką i posypujemy tartym oscypkiem. Zawijamy nasz pakiecik, aby nic nie mogło nam uciec dołem, dzięki temu uzyskamy pyszny sos.
Tak postępujemy z każdym kawałkiem ryby. Pakieciki układamy na dobrej patelni z grubym dnem i lekko podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu.


Buraczki na ciepło:
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 1 małe twarde jabłko 
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu ryżowego 
  • 1 słoiczek tartych buraczków Gładysz Agro, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy
  • sól himalajska, czarny pieprz
Cebulkę kroimy w kostkę, a jabłko ścieramy na tarce. W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, dorzucamy cebulkę i jabłko. Podlewamy lekko sokiem z cytryny. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy syrop ryżowy.
Do duszonej cebulki z jabłkiem dodajemy tarte buraczki, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy. 

Rybę podajemy z buraczkami na ciepło i na przykład 3 kolorowym ryżem.


Przepis powstał przy współpracy ze sklepem A+A Morskie Delikatesy, który możecie odwiedzić w Hali Blaszak przy ulicy Poleskiej 50, a także na EkoBazarze i Lokalnym Rolniku! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego