Tego szukasz?

10 maj 2017

Lniane bułki hamburgerowe

Pyszne, piękne i bardzo duże bułki do hamburgerów. Niesamowity smak, lekko maślany, mleczny. Bułeczki są lekko słodkie, zupełnie takie jakie możemy dostać w fast foodach. Ale, wróć! Przygotowując je samodzielnie, wiemy co jemy. Nie dodajemy polepszaczy i konserwantów, tylko piękne i chrupiące siemię lniane. Gwarantuję, że Wasz układ pokarmowy Was za nie pokocha.


Potrzebujemy:


Do posmarowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy roztopione masło, cukier, jajko, następnie siemię lniane, mąkę i sól. Zachowajmy taką właśnie kolejność.

Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem, ponieważ aby bułeczki były na prawdę lekkie i puszyste nie możemy przesadzić z ilością mąki.

Wyrabianie musi potrwać nie krócej niż 3 minuty mikserem. Ręcznie zajmie to około 10 minut.
Miskę odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto już podwoi objętość, blat smarujemy lekko olejem, wykładamy nasze ciasto, dzielimy na 6 części, formujemy kulki, które następnie spłaszczamy dłonią.

Odstawiamy do napuszenia się.

Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułeczki, na koniec posypujemy siemieniem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Szukam inspiracji na potrawy do mojej latorośli. ;) myślę, że mężowi pomysł na hamburgera by się spodobał. Ja jednak będę musiała pomajstrować przy przepisie - zrobić wersje bezmleczną i bezjajeczna ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, aż mam chęć zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego