Tego szukasz?

18 maj 2017

Pierś z kurczaka w płatkach migdałowych

Czy pierś z kurczaka kojarzy Wam się ze "schabowym", tylko i wyłącznie w panierce z jajka i bułki tartej? Zapewne większość odpowiedzi będzie na "tak". Pokaże Wam jak przygotować pierś kurczaka, aby była soczysta i delikatna, a przede wszystkim niebiańsko smaczna. Podamy do niej quinoa w 3 kolorach oraz pysznego brokuła. A po zakupy zapraszam do A+A Morskie Delikatesy.


Potrzebujemy:
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy
  • 70 g płatków migdałów
  • 1 jajko
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • brokuły, u mnie ze sklepu A+A Morskie Delikatesy
  • sezam
  • oliwa z oliwek
  • quinoa 3 kolory


Na początku rozdzielamy brokuła na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku na pół twardo. Odcedzamy i posypujemy sezamem.

Quinoa gotujemy wg wskazówek producenta.

Pierś z kurczaka rozbijamy i kroimy na 4 części w poprzek włókien. Oprószamy solą i pieprzem.
W talerzu rozkłócamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
W drugim talerzu umieszczamy płatki migdałów. Wcześniej należy jednak połowę z nich zmielić na pył.

Każdy z kawałków piersi zamaczamy najpierw w jajku, później w płatkach migdałów.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na wolnym ogniu nasze piersi obtoczone w migdałowych płatkach z obydwu stron.

Podajemy polane oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.



Przepis powstał przy współpracy ze sklepem A+A Morskie Delikatesy, który możecie odwiedzić w Hali Blaszak przy ulicy Poleskiej 50, a także na EkoBazarze i Lokalnym Rolniku! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego