Tego szukasz?

9 maj 2017

Placki ziemniaczane z szynką

Placki ziemniaczane to klasyk, który ma tyle przepisów ile kucharek na świecie. Tym razem zrobiłam je z dodatkiem pysznej szynki, która dodała im niezwykłego charakteru. Warto z plackami pokombinować i tworzyć nowe receptury. :)

Placki z szynką

Potrzebujemy:
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 100 g szynki tradycyjnej, u mnie marki Hańderek
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Cebulę kroimy w talarki, a szynkę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy cebulę z szynką. Podsmażone mielimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach.
Ziemniaki odciskamy przez tetrę, wodę odstawiamy, aby skrobia osiadła się na dnie. Następnie wodę delikatnie odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy również drobno posiekany czosnek i zmieloną szynkę z cebulą.
Następnie dodajemy jaja, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. 

Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia.

Szynka tradycyjna Hańderek

Placki ziemniaczane z szynką od góry



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego